Transport i logistika

Rješenja za unaprjeđivanje Vaše strategije

Industrija transporta i logistike suočava se s novim izvorima nestabilnosti i neizvjesnosti. Striktnija pravila, ekološka ograničenja, globalni trgovinski sporovi i digitalizacija, uzročnici su velikih promjena. Naše usluge revizije, savjetovanja i poreza pomažu kompanijama da se snađu u složenostima sektora. Donosimo multidisciplinarne mogućnosti iz naše globalne mreže kako bismo osigurali da Vam naša rješenja odgovaraju.

Naš pristup

Transportna i logistička preduzeća djeluju na globalnom tržištu gdje su izložena širokom spektru ekonomskih, regulatornih i tehnoloških sila. Sektor će vjerovatno doživjeti značajan utjecaj Brexita i manjak radne snage koji se pogoršava usljed rasta e-trgovine, što opterećava sektor koji se već mora održivo i digitalno transformisati. U Mazarsu podržavamo širok raspon transportnih i logističkih preduzeća s domaćim i globalnim otiscima koji se suočavaju s ovim izazovima. To uključuje prevoznike, otpremnike, posrednike, pružatelje usluga, skladišta, avio-kompanije, institucije za kontrolu vazdušnog prometa i druge.

U avijaciji ili kontroli avio prometa, deregulacija i uvođenje niskotarifnih avio-prevoznika 1990-ih godina doveli su do polarizacije industrije između vodećih povoljnih i luksuznih prevoznika. Nestalne cijene goriva, sve veći troškovi finansiranja i intenzivna konkurencija stvaraju stalne izazove. Međutim, višak kapaciteta u tom sektoru znači da se trenutno suočava s nekim od svojih najvećih poteškoća dosad.

Sve veći fokus za ulaganja kreatora politika koji žele odgovoriti na klimatske prijetnje je na željezničkom sektoru. Međutim, razvoj infrastrukture mora se kretati različitim lokalnim i nacionalnim kodeksima planiranja, dok sektor mora brzo odgovoriti na rastuća očekivanja kupaca i regulatorna očekivanja.

Sektor brodskog i pomorskog prometa ključan je za slobodan protok robe širom svijeta. Međutim, kako se navike potrošača mijenjaju, a protekcionizam i carine prijete prekograničnoj trgovini, firme koje posluju u ovom prostoru suočavaju se s višestrukim rizicima i prilikama. Također moraju odgovoriti na nove regulatorne izazove budući da potreba za dekarbonizacijom sektora donosi nove investicijske potrebe.

Sa sličnim izazovima suočeni su i oni u industriji teretnog prevoza. Prevoz tereta suočava se s pritiscima za poboljšanje efikasnosti i povećanje održivosti čak i dok prepreke u trgovini rastu. S nižim maržama zbog povećanja operativnih troškova, sektor mora poboljšati finansijske performanse čak i kada kupci očekuju bržu isporuku.

Upravljanje logistikom i lancima snabdijevanja postaje sve složenije u ovom okruženju, a ekonomska i geopolitička neizvjesnost stalna su prijetnja. Logističke firme također se suočavaju s novim izvorima smetnji gdje postoji manje prepreka za ulazak, a digitalizacija postaje glavni pokretač promjena. Bez obzira na Vaš sektor, naš multidisciplinarni tim radi kao integrisana jedinica za pružanje stručnosti i rješenja koja su prilagođena Vašim specifičnim potrebama i tržištu, te Vam pomažu da savladate svoje jedinstvene izazove.

Možemo Vam pomoći sa sljedećim uslugama:

 • Optimizacija troškova proizvodnje i finansijskog efekta
 • Iskorištavanje tržišnih prilika i jačanje Vaše prisutnosti na tržištu
 • Osiguravanje Vaših operacija
 • Osiguravanje usklađenosti
 • Poboljšanje operativnih performansi

Svaki od naših iskusnih stručnjaka ima kvalifikacije specifične za sektor koje dopunjuje praktično iskustvo koje proizlazi iz dugog iskustva u radu. Kada radimo s Vama, razmatramo cijeli spektar mogućnosti i pronalazimo prava rješenja koja će Vam pomoći da ispunite svoje strateške ciljeve. Naši stručnjaci razumiju složena pravila i pravila koja utiču na Vašu organizaciju i donose odgovarajuću stručnost iz naše globalne mreže stručnjaka, kako bi osigurali da dobijete kritične potrebne savjete.

Naše usluge

Pomažemo preduzećima u transportnom i logističkom sektoru da osiguraju svoje poslovanje i stvore vrijednost sa širokim rasponom rješenja uključujući sljedeća:

 • Finansijska revizija
 • Upravljanje rizicima i interna kontrola
 • Korporativne finansije
 • Transakcijske usluge
 • Poresko planiranje i usklađenost
 • Forenzika i istrage
 • Rješenja za poslodavce
 • Digitalna transformacija i tehnologija
 • Usluge povezane s održivošću

Kontaktirajte nas