PDV i indirektni porezi

PDV i indirektni porezi trebaju pažljivo planiranje jer čine sve veći dio poreznog tereta

Vlade širom svijeta posljednjih godina preusmjeravaju oporezivanje prema PDV-u i drugim indirektnim porezima kako bi stabilizirale svoje porezne prihode.

Osim sve veće pažnje koju porezne vlasti stavljaju na nacionalnoj i međunarodnoj razini, PDV i indirektni porezi od posebnog su značaja za međunarodna društva. Sve veća složenost, uzrokovana stalnom promjenom zakonodavstva, ne samo da otežavaju ispravnu procjenu posebnih pitanja povezanih s indirektnim porezima, već i ispunjavanja obveze PDV-a i indirektnih poreza u svakodnevnom poslovanju. Štoviše, već je postalo očigledno da će kriza COVID-19 utjecati na resurse poduzeća - s brojnim pitanjima iz područja PDV-a i drugih indirektnih poreza.

Društvima koja se suočavaju s visokim kaznama (uključujući novčane kazne pojedincima ovlaštenima za upravljanje društvima) zbog nepoštivanja obveza, PDV i indirektni porezi postali su pitanje od velikog značaja.

U tom vidu, nudimo podršku koja vam je potrebna prilikom podmirivanje obaveza PDV-a i drugih indirektnih poreza.

Tipična područja rizika u ovom dijelu su:

 • Koncepti poreznih skladišta i popratna PDV/carinska pitanja;
 • Lančane transakcije, npr. alokacija 'prijevoza', primjena pravila o trostranom poslu i sl;
 • Uvoz robe (npr. Tarifne oznake, odbitak uvoznog PDV-a)
 • Odbitak pretporeza (npr.formalni i materijalni uvjeti računa, pro-rata);
 • Prodajne transakcije i njihove implikacije s aspekta PDV-a, npr. "Kupovina i prodaja", model provizije, struktura agencije, sjedište i stalna poslovna jedinica
 • Izmjene transfernih cijena i njihove implikacije s aspekta PDV-a i carina

Naš pristup

PDV i indirektni porezi ovisni su o transakcijama, složeni su i mogu imati veliki uticaj na vašu dobit. U Mazarsu možemo pomoći u vezi s PDV-om i indirektnim oporezivanjem tokom čitavog poslovnog životnog ciklusa, od osnivanja vašeg društva do detaljnog strukturiranja transakcija i pomoći u sudskom-poreznom postupku.

Međunarodna suradnja posebno je važna za područje PDV-a i indirektnih poreza. Stoga je, osim vašeg redovnog odgovornog partnera, vaš dodijeljeni stručnjak za PDV i/ili indirektne poreze dostupan za sva vaša pitanja u vezi s PDV-om i indirektnim porezima. Imamo visoku nacionalnu i međunarodnu stručnost tima poreznih savjetnika, specijalista za porezno pravo kao i revizora i savjetnika za upravljanje. Naša „Globalna skupina za indirektno oporezivanje“ sastoji se od svjetske mreže stručnjaka koji savjetuju društva isključivo u području indirektnih poreza, npr. PDV i carine, vanjskotrgovinsko pravo i trošarine.

Zahvaljujući našoj prisutnosti u gotovo svim europskim zemljama i širom svijeta u svim glavnim ekonomskim središtima, rješavamo Vaše PDV izazove te izazove ostalog indirektnog oporezivanja, te Vam pomažemo u ispunjavanju obveza - gdje god se nalazili.

Imajući u vidu veliki broj promjena u zakonodavstvu kako na lokalnom tako i na globalnom nivou,  još je važnije imati međunarodno pozicionirani tim stručnjaka koji će vas neprestano obavještavati o svim promjenama.

Naše usluge

 • Usluga savjetovanja o općim ili specifičnim carinskim pitanjima i pitanjima PDV-a;
 • Identificiranje i upravljanje rizicima povezanim s PDV-om i indirektnim porezima;
 • Rješavanje problema tužbi iz područja carina i indirektnih poreza zbog nepoštivanja propisa ili rezultata nadzora;
 • Podrška pri PDV/carinskom nadzoru te PDV/carinskom pregledu;
 • Utjecaj PDV izvještavanja na upravljanje lancem opskrbe i optimizaciju poslovnog modela (eng. Business Model Optimization - BMO);
 • Savjetovanje u vezi s pitanjima PDV-a i indirektnih poreza tokom postupka spajanja i pripajanja (uklj. dubinsko snimanje i izradu/provjeru klauzula o PDV-u);
 • Koncepti upravljanja rizikom PDV-a, uključujući savjetovanje u pogledu sistema upravljanja poreznom usklađenošću (TCMS);
 • Savjetovanje o PDV-u i indirektnim porezima u kontekstu propisa o poreznim prekršajima/kaznenim djelima;
 • Zastupanje tijekom sudskog postupka;
 • PDV Savjetovanje u vezi s implementacijom IT sistema
 • PDV, carinska usklađenost i outsourcing;
 • Provjere ispravnosti PDV tretmana („Porezni pregled“, „Digitalni pregled PDV-a“)

Naši alati i rješenja

 • Alat za usporedbu PDV-a (VAT comparison tool): Naš alat za usporedbu PDV-a nudi našim klijentima priliku da dobiju informacije o jurisdikcijama nadležnima za PDV bilo koje određene države. Navedeni alat društvima omogućuje uvid u lokalne PDV zahtjeve u drugim jurisdikcijama.
 • Naš alat za provjeru PDV-ID broja predstavlja potpuno integrisano softversko rješenje. Nudimo vam brzo i lično rješenje koje je jednostavno i trajno na mreži te neprimjetno automatizirano putem integracije ERP-a. Pomoći ćemo Vam da pronađete najbolje rješenje za Vas.
 • Signals/InControl: Naš tim za PDV i indirektne poreze koristi niz globalno dostupnih alata, npr. naša komunikacijska platforma Signals i nadzorna ploča InControl.
 • Prilagođeni razvoj IT alata: Cijenimo stalni i bliski kontakt s našim klijentima. Što se tiče IT alata i rješenja, usredotočeni smo na razvoj proizvoda na zahtjev tržišta, u suradnji s našim klijentima.

Naši ljudi

Kako njihova važnost raste, PDV i indirektni porezi postaju sve složeniji.

Mazarsova globalna grupa za PDV i indirektne poreze dobro je pripremljena da vam pomogne na brzi i kompetentan način orijentisan na praktičnost. Naš tim za PDV i indirektne poreze zauzima proaktivan i integrisan pristup zasnovan na rješenjima uz jasne smjernice odlučivanja.

Visoko smo stručni za industrije/sektore koji se suočavaju sa složenim, prekograničnim problemima PDV-a i indirektnih poreza kao što su poslovanje s nekretninama, energetika, zdravstvo i automobilska industrija.

Naši stručnjaci za PDV i indirektne poreze redovito sudjeluju u izradi stručnih publikacija, a aktivni su kao i predavači - domaći i inostrani, interni i eksterni. Također, Mazars priprema vlastite specijalizirane publikacije.

Svojim klijentima redovito nudimo mogućnost razmjene i umrežavanja s predstavnicima industrije, Poreznih uprava, udruženja i stručnjaka Mazarsa na međunarodnim konferencijama (npr. Međunarodna porezna konferencija, Globalna konferencija o PDV-u i indirektnim porezima i sl.).

Kontaktirajte nas