Prikupljanje sredstava

Prilagođeni M&A savjeti za maksimizaciju vrijednosti vlasnika

U Mazarsu savjetujemo velike organizacije, kompanije u privatnom vlasništvu, preduzetnike i investitore pri akvizicijama i prodaji kompanija, prikupljanju sredstava i restrukturiranju dugova. Naši timovi imaju bogato iskustvo u velikom broju različitih sektora te transakcija različitih veličina. Naš integrisani, međunarodni tim omogućuje nam mobilizaciju projektnih timova s jedinstvenim i specifičnim iskustvom kako bi vaš projekt bio uspješan.

M&A proces je jako osjetljiv i dugotrajan te uključuje donošenje kompleksnih odluka. Ne samo da zahtijeva ispravnu strategiju, nego zahtijeva i prave savjetnike kako bi osigurali da se proces vodi na odgovarajući način, kako bi stvorio vrijednost za dioničare kao i za ostale zainteresirane strane.

Mi vam možemo pružiti podršku i stručne savjete tijekom cijelog M&A procesa uključujući i pomoć s povezanim strateškim pitanjima.

Prodaja vašeg poslovanja

Mi vam možemo pomoći u realizaciji maksimalne vrijednosti vaše kompanije. Bilo da prodajete kompaniju koji ste vi osnovali i izgradili ili prodajete imovinu iz vašeg portfolija, mi ćemo u saradnji s vama kreirati rješenje koje će najviše odgovarati vama i vašoj kompaniji. Uz to, svjesni smo da je odluka o prodaji kompanije izrazito povjerljive prirode te poštujemo tajnost informacija koje dobijemo. Nudimo pomoć s:

 • Pripremom kompanije za prodaju te definisanju najbolje strategije i trenutka kretanja u službeni proces prodaje,
 • Izradom informacijskog memoranduma, teasera, finansijskih modela, poslovnih planova i drugih dokumenata potrebnih za prezentaciju potencijalnim kupcima,
 • identifikaciju i pristupanje potencijalnim kupcima bez obzira na geografsku lokaciju,
 • Analiziranjem i procjenom zaprimljenih ponuda, te daljnjim pregovaranjem kako bi se postigli vaši ciljevi i maksimizovala vrijednost,
 • Upravljanjem procesom prodaje do finalizacije, kako bi vi mogli nesmetano izvršavati vaše svakodnevne obaveze,
 • Povezivanje s pravnim savjetnicima kako bi se osigurali optimalni ugovorni uslovi.

U konačnici, odluka o prodaji vaše kompanije će biti jedna od najvećih odluka u vašoj poslovnoj karijeri ili jako velika odgovornost u menadžerskoj karijeri. Mi osiguravamo da dobijete praktične, temeljite i tehnički izvrsne savjete kroz cijeli proces kako bi ostvarili maksimalnu vrijednost za kompaniju i sve sudionike.

Prikupljanje sredstava

Možemo vam pomoći s prepoznavanjem i procjenom vaših finansijskih potreba, određivanjem optimalnih struktura finansiranja (glavnice, duga, mezzanina, itd.) te s pronalaskom pravih partnera.

Uz mogućnost prikupljanja sredstava izdavanjem dionica ili dokapitalizacijom, nudimo i opsežan paket savjetodavnih usluga vezanih uz finansiranje zaduživanjem.

Otkupi („buy-outs“)

Savjetujemo dioničare i menadžere u vezi s restrukturiranjem vlasništva u management buy-out („MBO“) i leveraged buy-out („LBO“) transakcijama s lokalnim ili međunarodnim finansijskim partnerima.

Možemo vas savjetovati u vezi s:

 • Određivanjem optimalne strukture kapitala (iznos predviđenog duga u odnosu na iznos kapitala),
 • Pregovaranjem o uslovima s dioničarima i vjerovnicima,
 • Pronalaskom i odabirom pravog finansijskog partnera koji će podržati vaše planove i vašu strategiju,
 • Uspostavljanje upravljačke strukture kako bi se ispunili ciljevi i očekivanja menadžmenta i vašeg novog finansijskog partnera,
 • Strukturisanje i pregovaranje menadžerskih uslova i dioničarskog ugovora u skladu s razvojnom strategijom kompanije.

Akvizicije i vanjski rast

Savjetujemo ključne lokalne i međunarodne organizacije, privatna poduzeća i investitore u projektima akvizicija i eksternog rasta.

Donošenje akvizicijske strategije može biti komplicirano, dugotrajno i mukotrpno čak i ako imate interni M&A tim u vašoj kompaniji. Mazars nudi podršku i pomoć u svakom koraku akvizicijskog procesa:

 • Izrada akvizicijske strategije i rang liste za procjenu ciljanih kompanija,
 • Istraživanje tržišta radi pronalaska potencijalnih ciljanih kompanija,
 • Pristup ciljanoj kompaniji i inicijalni kontakt, bez obzira na njenu geografsku lokaciju,
 • Početna analiza dostupnih podataka,
 • Analiza cijene te procjena potencijalnih sinergija,
 • Priprema ponude i pregovaranje s ciljnom kompanijom,
 • Upravljanje procesom akvizicije od početka do realizacije, uz minimalne smetnje vašim svakodnevnim aktivnostima,
 • Povezivanje s drugim savjetnicima kao što su pružatelji usluga dubinskog snimanja, pravni savjetnici te prodavci.

Kada se uspješno realizuju, akvizicije mogu potaknuti rast i značajno povećati vrijednost za vlasnike društva. Naš međunarodni tim stručnjaka sarađivat će s vama i vašim timom kako bi povećali šanse za uspješnu realizaciju akvizicije.

Osim toga, Mazars ima specijalizirani post-akvizicijski tim koji će podržati integraciju stečene akvizicije u vašu kompaniju.

Naši alati i rješenja

Mazars je razvio vlastitu platformu dijeljenja tržišnih informacija, te saradnje na otvorenim transakcijskim prilikama između timova specijaliziranih za korporativne finansije iz više od 30 zemalja.

Ova platforma vam omogućuje iskorištavanje najboljeg od našeg internacionalnog tima, gdje god se nalazili.

Kontaktirajte nas